이 블로그 검색

2016년 12월 17일 토요일

Pasztet z warzywami

Od parę czas teraz zaczynałam zjeść chleb na śniadanie i miałam dość ze zawsze na to dałam albo dżem albo masło orzechowe albo twaróg z miodem. A też miałam ochotę na śniadanie więcej na słono niż na słodko. Tak wyszła do mnie pomysł że fajnie byłoby gotować jakiś pasztet. Bez mięsa bo nie miałam żądny dostępne (a nie chciałam pojechać do zakupy).



 Teraz, przepis na moje domowe pasztet.

Masa białka :
1 szkl kasza jaglana
1 szkl kasza gryczana
2 szkl wodę
1 szkl ziarna słoneczne

Masa warzywna:
1 cebula
3 gałka czosnku
1 marchewka
1 cukinia
1 burak
1/4 mała kapusta
7 pieczarek
1 łyżeczka olej sojowe

Przyprawy:
Concentrat pomidorowy
łyżka pasta z kolendra
Łyżka imbir
Łyżka ziół prowencalskiej
Sol pieprz

Ugotować dwóch kaszy z wodą i trochę solą. W tym czasie zaczynać masa warzywna. Najpierw, pokroić cebulę.
W dużym garnku wziąć olej i zaczynać smażyć cebulę. Pokroić marchewka na małym kawalku i dodać do cebuli. Tak samo z buraka, później też z kapustą, z cukinia i w koncu z pieczarkami. Czekać aż to się ducha i warzyw będą miękki. Możecie dodo trochę cze wodę ale w końcu musze cie zaczekać aż do momentu gdzie woda juz nie ma w garnku.
Na patelnie wysuszyć ziarna słoneczne na mały ogniu na parę minuty. Kiedy są suche, zblendowac ich na tarte/mąkę i dodać do masa z kaszą.
Kiedy dwóch masowe będą gotowe (kasza gotowana i miękki warzyw bez woda) wszystko zmiksować na homogeniczną masą. W końcu dodać przyprawy i miksować jeszcze raz.

Masa do pasztet Nalewac na formę (albo dwóch)  i wziąć do wczeszniej rozgrzewany piekarnika na 1.30godz w temperaturę 220°C.

댓글 없음:

댓글 쓰기